21. 12. 2017

Platforma pro sociální bydlení zveřejnila dopis primátorovi Kladna z října, kterým upozorňuje na nežádoucí dopady plošného omezení vyplácení doplatků na bydlení. Na dopis město nereagovalo, a proto jej Platforma nyní zveřejnila.

Platforma v něm uvádí, že opatřením Města bude docházet k dalšímu prohlubování chudoby a sociální destabilizaci, a tím bohužel také k pravděpodobnému zvýšenému výskytu drobné kriminality a k růstu již tak vysokého bezdomovectví. Kladenské opatření je velmi represivní, aniž by udělalo jakýkoliv základní krok pro řešení bytové nouze na svém území.

Opatření Kladna nejen že protiústavně odpírá pomoc lidem v hmotné nouzi, ale zároveň tím Kladno přestává plnit roli obce, která má sloužit občanům. Zelení Kladno opatření zásadně odmítají, jak jsme již informovali v dřívějším příspěvku zde:http://kladno.zeleni.cz/magistrat-vyhlasil-cele-kladno-oblasti-se-zvysenym-vyskytem-socialne-nezadoucich-jevu  Přístup Města dokazuje, že cílem není situaci reálně řešit, ale opatření je jen snahou primátora Volfa získat body před komunálními volbami. Je totiž pravděpodobné, že opatření bude brzy zrušeno soudem.

Platforma ve svém dopise uvádí také výčet základních opatření, která jsou pro udržitelné řešení nezbytná a která již zavedla řada obcí v ČR:

1. Kvalitní zmapování počtu a potřeb lidí v bytové nouzi a ohrožených ztrátou bydlení na území města (dle informací sociálního odboru z roku 2015 takovou znalost Kladno nemá);

2. strategický či koncepční materiál pro řešení potřeb bydlení lidí v území (v Kladně absentuje);

3. koordinovaný systém řešení bytové nouze vč. budování (dříve zprivatizovaného) obecního bytového fondu a nabídky stabilního bydlení osobám, které nejsou schopny vyřešit svou krizovou situaci bez pomoci (v Kladně absentuje);

4. zvyšování kapacit městského dostupného bydlení pro nejohroženější občany, např. s využitím dotací MMR a IROP (v Kladně absentuje);

5. dostatečná podpora terénních služeb, a to i ze strany města, vč. dluhového poradenství, mediace sousedských vztahů, komunitní práce apod. (v Kladně nedostatečná);

6. zavedení efektivního systému prevence ztráty bydlení vč. spolupráce se soukromými majiteli bytů, s poskytovateli kvalitních sociálních služeb a ÚP, a to při shodě rady a zastupitelstva na zvýšení finančních a personálních investic do takového systému řešení (v Kladně absentuje).

Celý dopis Platformy najdete zde: https://www.socialnibydleni.org/…/19-32-…/psb_kladnu_oop.pdf