13. 9. 2018

Zdravé životní prostředí ve městě znamená zdravější občany Kladna a větší odolnost vůči suchu a klimatickým změnám. Vedení Kladna jde ale směrem opačným a před několika měsíci schválilo plošné snížení koeficientů zeleně u vybraných ploch (lidé přeci můžou chodit do blízkých lesů) a umožnilo zastavění jedné z posledních nezastavěných ploch na okraji Kladna – Růžového pole – obřím hypermarketem…

Co prosazujeme v oblasti ochrany životního prostředí na Kladně?

důslednou ochranu a rozvoj zeleně ve městě – vrátit koeficienty zeleně alespoň na původní úroveň, více zeleně do ulic

stanovit strategii radikálního zlepšení kvality ovzduší – v některých lokalitách na Kladně (Švermov, centrum) často dochází k překračování limitních hodnot znečištění ovzduší, zejména prachem

zavést svoz bioodpadu i ze sídlišť, navázat výši poplatků za odpad na množství odpadu vytříděného – kdo třídí více, ať platí méně

omezovat negativní dopady individuální automobilové dopravy – doprava nejsou jen auta, je třeba preferovat jiné způsoby dopravy s nižšími negativními dopady na životní prostředí, znečištění ovzduší, zábor veřejného prostoru atd. (MHD, cyklo, pěší, sdílená auta aj.). Více např. zde: http://kladno.zeleni.cz/kladno-potrebuje-lepsi-chodniky-a-…/

podpoříme vznik komunitních zahrad v sídlištích

dbát o čistotu města a zejména na prevenci znečišťování města, je třeba důsledně pokutovat odhazování či shromažďování odpadků jinde, než na k tomu určených místech

zastavit rozrůstání Kladna do volné krajiny – ve městě je dostatek nevyužívaných průmyslových ploch, do kterých by měla nová zástavba směřovat (zejména v bývalé Poldi)

zabránit výstavbě hypermarketu na Růžovém poli – už od léta 2017 stojíme za iniciativou Zachraňte Růžové pole a budeme i nadále prosazovat, aby na Růžovém poli nedošlo k žádné výstavbě s negativními vlivy na životní prostředí a kvalitu bydlení v okolí

více využívat zpětnou vazbu od občanů k řešení problémů, které je reálně trápí prostřednictví nástrojů jako jsou http://napadyprokladno.cz

opět zapojit Kladno do Národní sítě zdravých měst

I na Kladně může být život zdravější. Stačí jen chtít.

Kladno má na víc! Dejme Kladnu zelenou

Více o našich prioritách najdete na webu: http://kladno.zeleni.cz/program/