25. 9. 2018

Na Kladně zajišťuje MHD soukromá společnost ČSAD MHD Kladno, a.s. Město Kladno za tuto službu každoročně platí desítky milionů Kč, v roce 2018 to bude min. 95 mil. Kč, tj. 1 400 Kč za každého obyvatele Kladna. Přitom ale Kladno nemá žádné páky, jak od přepravce požadovat alespoň nějakou kvalitu služby. Za zpoždění nebo vynechání spoje tak přepravci nic nehrozí a peníze dostane i tak.

Mnoho obyvatel Kladna má s MHD negativní zkušenost. Atraktivita MHD tím klesá a více lidí raději jede autem, což má negativní dopady na životní prostředí, hluk, bezpečnost chodců a podobu veřejného prostoru, který je víc a víc zahlcován auty. A to vše vyžaduje další prostředky z městského rozpočtu, např. na nová parkoviště.

Tristní stav kladenské MHD se naplno projevil při zahájení provozu v rámci integrace do PID, kdy výpadky spojů byly na denním pořádku a ČSAD MHD Kladno o nich odmítalo informovat. Od té doby se situace mírně zlepšila.

Co je třeba udělat pro zlepšení kladenské MHD?

zpracovat standardy kvality MHD a doplnit je do smlouvy s ČSAD MHD Kladno, a.s.

doplnit smlouvu s ČSAD MHD Kladno, a.s. o sankční ustanovení – za nedodržování kvality služby uplatňovat sankce

více integrovat kladenskou MHD do PID

vybavit všechny vozy kladenské MHD sledováním GPS

koordinovat jízdní řády kladenské MHD s ROPID a IDSK

do budoucna zvážit výběr přepravců pro kladenskou MHD prostřednictvím veřejné soutěže

důsledně dohlížet na dodržování Smlouvy o zajištění MHD

zajistit, aby Město Kladno i ROPID měli k dispozici odpovídající podklady o přepravě cestujících po Kladně

Za 100 mil. Kč ročně si Kladeňáci zaslouží kvalitní MHD. Na začátku se ale do vztahu s ČSAD musí zavést základní prvky civilizovanosti.

Kladno má na víc! Dejme Kladnu zelenou

Další naše opatření k dopravě najdete zde: http://kladno.zeleni.cz/kladno-potrebuje-lepsi-chodniky-a-…/

Více o našich prioritách pak na webu: http://kladno.zeleni.cz/program/