2. 10. 2018

Kladno dlouhodobě selhává v přístupu k sociálním problémům. Vypadá to, že stávající vedení Kladna ani nemá zájem špatnou situaci řešit a takový stav jim vyhovuje – mohou se pak před veřejností prezentovat jako ochránci před „nepřizpůsobivými“ a nabízet jednoduchá řešení, která ale v důsledku stav jen zhoršují a dopadají na každého bez rozdílu (bezdoplatková zóna, zákaz sezení mimo lavičky atd.).

Na část voličů téma vždy zabere a politikům – ochráncům před „nepřizpůsobivými“ – jsou pak ochotni odpustit i řadu přešlapů a neschopnost spravovat město. „Romská karta“, nebo nově i integrace cizinců, tak často znemožňuje debatu o reálných problémech měst, jako privatizace, nedostatek pracovních míst, špatné nakládání s obecním rozpočtem. Tak je tomu i na Kladně.

Město Kladno patří všem jeho obyvatelům. Co je třeba udělat ke zlepšení sociální situace ve městě?

společně s odborníky stanovit dlouhodobou strategii sociálního začlenění v oblastech bydlení, zaměstnanosti, vzdělávání, bezpečnosti a sociálních služeb

stanovit jasnou koncepci sociální práce, aktivně ji realizovat a využívat k tomu prostředky ze zdrojů mimo rozpočet města

zmapovat bytové potřeby obyvatel a zavést systém sociálního bydlení, ideálně vycházející z přístupu housing-first, s cílem ukončení bezdomoví obyvatel města a tak vymizení ubytoven

zvyšování dostupnosti bydlení, které napomůže ohroženým domácnostem překonat případnou dluhovou a dávkovou past, tj. být aktivní na trhu práce – více zde: http://kladno.zeleni.cz/kladno-potrebuje-dostupnejsi-bydle…/

na území Kladna zakázat provoz hazardních her a více podpořit prevenci závislostí

zvýšit dostupnost kvalitních škol a školek pro každého, zabránit segregačním procesům ve školství (Kladno je v tomto ostudou)

více podpořit prevenci kriminality, komunitní aktivity a rozvoj sousedských vztahů

V jiných městech taková opatření úspěšně realizují. Může i Kladno. Stačí jen chtít.

Více k našemu programu: http://kladno.zeleni.cz/program/