31. 8. 2023

K lidské kultuře patří různé svátky, oslavy a další veselice, z nichž některé se pravidelně opakují, a nejinak je tomu i na Kladně, k němuž patří zářijový festival Dny města Kladna. Tato akce má však s Kladnem pramálo společného.
Začněme jejím názvem. Jakožto rodilá mluvčí češtiny si pod názvem Dny města Kladna představím dny, které se nějakým způsobem věnují Kladnu, tudíž očekávám, že tomu bude odpovídat i jejich program. Stejně jako bývá běžné, že na Den dětí vystoupí dětské soubory nebo bude alespoň přichystán specifický program pro děti, například hudba ze soundtracků z večerníčků a podobně, a na Mezinárodní den žen vystoupí kupříkladu hudebnice, bavičky nebo žonglérky, předpokládala bych, že program Dnů města Kladna bude mít nějakou souvislost s Kladnem.
K tomu však ani letos nedojde. Tedy, ne že by na Sletišti neměla v neděli 10. 9. v jednu hodinu po poledni proběhnout autogramiáda A-týmu Rytíři Kladno, to je ale také jediný bod programu, který je bezpečně kladenský. Kdyby se neuskutečnil, byla by akce by k nerozeznání od jiných festivalů, kterých najdeme po republice stovky. Co mají s Kladnem společného Kabát, Verona nebo Wanastowi Vjecy? Či snad dokonce Filharmonie Hradec Králové (!)?
Někdo by mohl namítnout, že je přece jedno, jak se bude festival jmenovat a co na něm zazní, protože se jedná o tahák na návštěvnictvo, které přinese peníze do městské kasy. Pravda je ale taková, že výdaje na akci hradí z většiny jiné zdroje než vstupenky. Vyjdeme-li z toho, že letos budou stát Dny města Kladna zhruba 7,5 milionu korun a vrcholná účast tvořila v minulých letech 20 000 návštěvníků, tak i kdybychom předpokládali, že všech dvacet tisíc návštěvníků dorazilo v sobotu (jediný den, kdy je vstup na akci zpoplatněn) a všichni byli starší 10 let (do té doby ho mají zdarma), vynesl by nám prodej vstupenek jen milion korun (při ceně 50 Kč za vstupenku), tedy by pokryl jen dvě patnáctiny celkových nákladů.
Co by se stalo, kdyby raději na tomto festivalu vystoupila místní umělecká scéna? Možná by mohla padnout námitka, že nemáme ve městě příliš mnoho známých tváří, které by přilákaly dostatečný počet návštěvníků. Jak už však bylo řečeno, program je z velké části hrazen z jiných než návštěvnických zdrojů, tudíž nehraje návštěvnost až takovou roli. Navíc by takový krok prolomil začarovaný kruh, kdy pořadatel nechce na své akci hrát neznámé entity, protože mu nikoho nepřitáhnou, jenže dokud nedostanou umělci možnost se veřejně prezentovat, ideálně na velké akci zaštítěné nějakou autoritou, těžko si získají větší ohlas.
Samozřejmě, není nic špatného na tom, že někdo z Kladna poslouchá nekladenskou hudbu. A je také naprosto pochopitelné, že se někteří z nás na festival vypraví právě díky možnosti poslechnout si některé interprety za málo peněz. Na druhou stranu, jedná-li se o akci městské samosprávy, neměla by klamat názvem a měla by mít přínos především pro město. Co se díky Dnům města Kladna dozví návštěvnictvo o Kladně? Zjistí něco o zdejší historii, kuchyni, geografii, přírodních podmínkách nebo sociální situaci? Nenapadá mě jediný důvod, proč bych měla odpovědět kladně.
Ivana Recmanová