1. 10. 2014

Kladno je městem zeleně, pojďme jej však učinit městem zeleným. Tedy městem, které bude brát maximální možný ohled na lidi a na kvalitní společenské a životní prostředí. To jde ruku v ruce – spokojený život lze těžko prožít v místě nehezkém, špinavém či nezdravém, v místě, kde se rozhoduje v kancelářích, neřkuli politických kuloárech, daleko od lidí, tedy od těch, o nichž se rozhoduje.

Čím Kladno „žije“ poslední roky? Staví se snad nikým nechtěné, předimenzované obchodní centrum hrozící způsobit dopravní kolaps v přilehlých ulicích. Přitom pár ulic vedle něj skomírá opuštěná ulice, která se už jen ze setrvačnosti nazývá hlavní třídou. O dalších pár ulic dále zeje prázdnotou Koněv, zóna, která kdyby se vhodně oživila, byla by chloubou města, významnou industriální památkou tak, jako se to děje v Ostravě, nebo v mnohých německým či anglických kdysi průmyslových městech.

Opravuje se budova divadla a nikdo neví, jestli se ji vůbec kdy opravit povede, je to vskutku dramatická záležitost.

Ještě nedávno se Kladno chlubilo svým sportem – bývala zde nejvyšší liga v hokeji, fotbale, volejbale, atletice a dalších menších sportech. Dnes? Raději nezmiňovat.

Projednávání územního plánu, dokumentu, který má ovlivnit vzhled a život města na desetiletí dopředu, se vedení radnice pokoušelo před lidmi téměř utajit. Dobře vědělo proč, nebylo to dílo z nejzdařilejších.

Volby se nezadržitelně blíží a je jen na vás, milí voliči, jestli i další čtyři roky budou na Kladně stejné, nebo Kladno dostane šanci být něčím víc, než jen „noclehárnou Prahy“ téměř bez života a bez duše.

Podívejte se, co chceme na Kladně prosazovat, aby se zde žilo lépe. Podívejte se, kdo jsme – lidé, kteří na Kladně žijí, mnozí z nás zde vychovávají své děti; nejsme profesionální politici, kteří už roky bydlí v okolních obcích a na radnici jezdí jen do práce.

Záleží jen a jen na vás.