8. 6. 2018

Kladno potřebuje oživit
Zejména podporou rozvoje podnikání, kultury, spolkového života, ale také větším zapojením veřejnosti do správy města.

• Chceme prosadit, aby Kladno podporovalo začínající a inovativní podnikatele a usnadňovalo jim jejich další rozvoj. Budeme usilovat o to, aby na Kladno umísťovaly svoje pobočky firmy s vyšší přidanou hodnotu.
  • Chceme podporovat začínající umělce a zajistit jim prostor pro další rozvoj, setkávání a tvorbu – tzv. „kreativní centrum“.
  • Podobně chceme podporovat rozvoj spolkového života vytvořením „spolkového inkubátoru“.

Navýšit počet městských bytů
Dostupnost bydlení je velkým problémem nejen na Kladně, chceme proto začít navyšovat počet městských bytů, které budou určené prioritně pro mladé rodiny, seniory a osoby ohrožené bytovou nouzí.

Ne hypermarketu na Růžovém poli
Už od léta 2017 stojíme za iniciativou za záchranu Růžového pole a budeme i nadále prosazovat, aby na Růžovém poli nedošlo k žádné výstavbě s negativními vlivy na životní prostředí a kvalitu bydlení v okolí (více na https://ruzovepole.wordpress.com/)

Udržitelná a čistá mobilita
Doprava nejsou jen auta, chceme proto výrazně zlepšit podmínky pro pěší a pro cyklisty, tj. zlepšit stav chodníků, bezpečnost chodců či rozšířit a zlepšit síť cyklostezek. Chceme zvýšit kvalitu MHD (zejména úpravou smluv s dopravcem – ČSAD Kladno, aby bylo možné za pochybení uplatňovat sankce) a zlepšit napojení MHD na hromadnou dopravu do Prahy včetně vlaku. Železnice má být páteří dopravy mezi Kladnem a Prahou, chceme proto prosazovat její urychlenou modernizaci.

Sociální záležitosti
Prosazujeme zpracování dlouhodobé koncepce s cílem sociálního začlenění v oblastech bydlení, zaměstnanosti, vzdělávání, bezpečnosti a sociálních služeb. Navázání a prohloubení sociální spolupráce na komunitní úrovni s aktivitami dalších sociálně orientovaných organizací, včetně církevních.

Otevřená radnice
Chceme maximální transparentnost v činnosti kladenského Magistrátu i všech finančních záležitostech. Naším cílem je zajistit vstřícnost Magistrátu vůči občanům. Je nutné, aby kladenský Magistrát dostatečně dopředu zveřejňoval zásadní dokumenty, smlouvy, důležitá opatření k rozvoji města atd. a tyto dostatečně předem projednával s veřejností.

Zvýšení účasti obyvatel na správě města
Chceme zapojit veřejnost do správy města a zlepšit zpětnou vazbu mezi Městem a občany – prostředky z městského rozpočtu jsou pak totiž využívány mnohem efektivněji. Podporujeme proto zavedení participativního rozpočtu, kdy občané sami rozhodují, na co se část rozpočtu využije, a chceme aktivně využívat mapové aplikace po vzoru existujícího webu http://napadyprokladno.cz.

Životní prostředí
Chceme důsledně chránit a rozvíjet městskou zeleň, zavést svoz bioodpadu i ze sídlišť a stanovit strategii radikálního zlepšení kvality ovzduší. Prosazujeme, aby se Kladno opět zapojilo do Národní sítě zdravých měst.

Rozvoj města a strategie
Rozvojové aktivity – novou výstavbu – směřovat přednostně do areálu Poldi. NE hypermarketu na Růžovém poli, zastavit rozrůstání města do volné krajiny. Kladno potřebuje dlouhodobou strategii svého rozvoje.