7. 10. 2023

Bylo, nebylo…

Ve městě Kocourkově, kde starosta, aby ušetřil za dopravu, dostal ji do stavu, kdy musí z městské pokladny nahrazovat peníze, které dříve platilo hlavní město, a ještě si najal právní firmu, aby se o to mohl soudit, a lidé ho i tak nadšeně volí, protože slibuje, že je ochrání před těmi, kdo sami nejvíc potřebují pomoc, došlo k veliké věci. Městští radní zjistili, že už několik let, pokaždé, když uspořádají ohňostroj, aby je lidé měli ještě raději, řada lidí si stěžuje, že žádné ohňostroje nechtějí. A je jich čím dál víc. Co s tím?

I sesedli se radní, a podumali. Není na světě člověk ten, aby se zalíbil lidem všem, a oni přece tolik chtějí, aby je měli rádi všichni. (Až na nějakou malou a slabou skupinu, kterou budou moci šikanovat, aby dali ostatním hřejivý pocit, že jsou na straně vítězů.) Ale teď tu jsou dvě velké skupiny lidí, které nelze potěšit zároveň.

Nakonec na to ale přišli. Většina lidí totiž nemá čas zkoumat, co se píše v městských nařízeních a úředních dokumentech vůbec, a s tím se dá pracovat. Vymysleli proto vyhlášku o regulaci pyrotechniky, jejiž prohnanost by zaskočila i skřítka Rákosníčka.

A co že je v té vyhlášce tak chytrého? Než se do ní podíváme, musíme se seznámit s několika pojmy. Přesně je najdete v příslušném zákoně, ale tady si to řekneme stručně a zjednodušeně:

Kategorie F1: Zábavní pyrotechnika, kterou si můžete koupit už od 15 let. Nesmí obsahovat petardy a hluk metr od ní nesmí přesáhnout 120 dB. Některé výrobky se mohou používat uvnitř budov.

Kategorie F2: Zábavní pyrotechnika, kterou si můžete koupit od 18 let. Hluk 8 metrů od ní nesmí přesáhnout 120 dB. Pro venkovní použití.

Kategorie F3: Na tu už vám musí být 21 nebo musíte mít průkaz odborné způsobilosti. Hluk 15 m od ní nesmí přesáhnout 120 dB. Pro venkovní použití.

Kategorie F4: Na tu už musíte mít průkaz. Zákon ji výslovně označuje za nebezpečnou.

Ohňostroj: Současné nebo rychle po sobě jdoucí odpalování pyrotechniky kategorie F2 nebo F3, ale musí toho být přes 10 kg.

Ohňostrojná práce: Činnost využívající pyrotechniky kategorie F4.

Ve vyhlášce navíc najdeme pojem „Používání zábavní pyrotechniky„, kterým je míněno používání zábavní pyrotechniky (matematik zde vidí definici kruhem, ale to necháme stranou) kategorie F1, F2, F3 nebo F4 vyjma využití F2 a F3 v rámci ohňostroje nebo F4 v rámci ohňostrojných prací.

A teď už se do té vyhlášky můžeme podívat. Najdeme ji na městském webu.

(Ano, kocourkovští radní jsou tak prohnaní, že ji umístili na web kladenské radnice.)

První článek nám říká, že vyhláška má za cíl zakázat Používání zábavní pyrotechniky (neboť je to, jak se píše ve vyhlášce, činnost nemravná a pořádek narušující), a druhý článek je právě definice pojmu Používání zábavní pyrotechniky.

Článek 3 vyhlášky pak zakazuje Používání zábavní pyrotechniky, nestanoví-li vyhláška (ve svých dalších článcích)  jinak.

Než se dostaneme k těm dalším článkům, rozeberme si, co tento zákaz (sám o sobě, bez následujících výjimek) znamená.

• Nesmíte používat pyrotechniku F1.
  • Nesmíte používat F2 a F3, pokud to není v rámci ohňostroje. Čili když toho odpálíte alespoň deset kilogramů, tak můžete, jen na to podle zákona musíte mít souhlas vlastníka pozemku a pár dalších formalit a musíte to dva dny předem nahlásit městu a hasičům. Protože tak to nařizuje zákon.
  • Nesmíte používat F4, pokud to není v rámci ohňostrojných prací, ale tyhle věci stejně dostanou do rukou jen profesionálové, kteří to rozhodně nebudou odpalovat někde na dvorku.

A teď se podíváme na článek 4, který obsahuje výjimky.

• Zákaz neplatí o Silvestru.
  • Zákaz se nevztahuje na pyrotechniku F1.
  • A kdyby to někomu nestačilo, stačí když měsíc předem zažádá u primátora, a městská rada se poradí a třeba to i schválí.

A tím to kocourkovští radní vyhráli. Kdo chce, může nadále dělat bengál podle libosti. A kdo ohňostroje nechce, tomu město může tvrdit, že za nic nemůže, protože ohňostroje jsou přece zakázány.

Jak je to možné? Shrňme si, co vlastně vyhláška říká.

• Pyrotechniku kategorie F1 (tedy tu nejběžněji dostupnou) lze používat bez omezení. To vyplývá z článku 4.
  • Ostatní kategorie v principu taky, pokud to pojmete jako ohňostroj. Ohňostrojů se totiž, jak říká článek 2, tato vyhláška netýká.
  • O Silvestru padá i tohle omezení. Praví článek 4.
  • A kdyby vám to nestačilo, můžete požádat primátora, a máte šanci, že vám to rada schválí. (Zde se opět projevuje prohnanost kocourkovských radních. Vyhláška totiž nijak nespecifikuje kritéria, kterými se to schvalování bude řídit, takže žadatel může ve snaze naklonit si radu vesele popustit uzdu své fantazii. Například kdyby náhodou některý radní nečekaně zchudnul, jistě by se našel žadatel o povolení uspořádat ohňostroj, který by mu nezištně vypomohl.)

A tady, milí dospělí, pohádka končí. Jaké z ní plyne ponaučení?

Že město Kladno reguluje používání pyrotechniky jen na oko. A že pokud se těšíte na opravdu klidné svátky, město Kladno vám je nedopřeje. Zatím stále platí, že největším konkrétním krokem k regulaci používání pyrotechniky je naše petice. Pokud jste ji dosud nepodepsali, můžete tak učinit zde: https://opravduklidnesvatky.cz/