26. 7. 2017

Jak už je na kladenském Magistrátě pod primátorem Volfem zvykem, v tichosti byl zveřejněn návrh změn Územního plánu Kladna. Hlavní návrhy jsou:

• Růžové pole, které je v ÚP dosud vedeno jako „OS – Občanské vybavení – tělovýchovná a sportovní zařízení“, se má změnit na „OM – Občanské vybavení – komerční zařízení“. Na území by tak v případě schválení návrhu bylo možné postavit např. další obchodní centrum.

• v „trojúhelníku“ před Dr. Oetkerem se navrhuje upravit stávající využití „ZV – zeleň na veřejných prostranstvích“ na „SM – plochy smíšené obytné městské“. Na území tak bude možné postavit až 8 patrový dům + podkroví. Tím by zmizel další ostrůvek zeleně uprostřed husté zástavby.

• velmi podstatnou změnou je zvýšení maximálního počtu nadzemních podlaží a snížení zeleně u kategorií A2 (nízkopodlažní bytové domy) a C1 (nízkopodlažní rozvolněná zástavba), kde se max. počet podlaží zvyšuje ze 3 na 4+podkroví; zároveň u kategorií C1 a C2 (středněpodlažní rozvolněná zástavba) dochází ke snížení koeficientu zeleně z 65% na 45%, resp. z 55% na 25%.

Ještě více patrové domy s ještě menšími plochami zeleně tak bude možné postavit např. v části Rozdělova, starých Kročehlav nebo mezi Štechovou ulicí a zahrádkářskou kolonií v Podprůhonu. Mapa prostorové regulace je k dispozici zde: https://mestokladno.cz/assets/File.ashx?id_org=6506&id_dokumenty=1452393

• u zastavitelných ploch pro způsob využití VS – výroba a služby se navrhuje výrazné snížení koeficientu zeleně, a to z 30% na pouhých 10%. To se týká zejména území bývalé Poldi. (plochy VS najdete ve výkresu zde: https://www.mestokladno.cz/assets/File.ashx?id_org=6506&id_dokumenty=1452388)

• v celé oblasti, která má spadat pod Regulační plán Ořechovka – Podprůhon (RP3), se v ÚP vypouští podmínky pro prostorovou regulaci

• pro kategorii SM – plochy smíšené obytné – městské se ruší požadavek, že všechny nové obytné stavby musí být vybaveny garážemi a odstavnými plochami na vlastním pozemku.

Připomínky je možné zasílat do konce srpna 2017.

Návrh změn Územního plánu naleznete na webu Města zde:  https://www.mestokladno.cz/navrh-zmen-c-1-b-c-uzemniho-planu-kladno-a-vyhodnoceni-jeho-vlivu-na-udrzitelny-rozvoj/d-1463405/p1=2100051298